קניה בריאה ומהנה בסופר מרקט

כולנו מבלים בסופר-מרקט לפחות פעם בשבוע. בעבר הסופרמרקט היה מקום שבו קונים את המצרכים הנדרשים לתזונת המשפחה במהלך השבוע- בשר, דגים, מוצרי חלב וירקות ופירות. בעשורים האחרונים עם התפתחותן של תרבות השפע ותרבות הצריכה, הסופרמרקטים הפכו גדולים ומושכים יותר ומדפי ומקררי הסופרמרקט עמוסים באינספור פיתויים:

  • מזון קפוא: פיצה, בצקים, נקניקיות, צ'יפס
  • נקניקים וסלטים קנויים: חומוס, טחינה, חציל
  • משקאות מוצרי חלב ממותקים
  • חטיפים מלוחים
  • עוגות, עוגיות, שוקולד, סוכריות
  • קורנפלקס

המזונות הללו הם מזונות מעובדים, עתירי סוכר, מלח ושומן המזיקים באופן משמעותי, ולעיתים בלתי הפיך לבריאותנו.

כיצד נצליח לעמוד בפיתויים ולערוך קניה בריאה ונבונה בסופרמרקט?

  • ערכו רשימת קניות מראש והחליטו שאתם נצמדים אליה. רשימת קניות מסודרת תמקד אותנו במהלך הקנייה ותימנע פזילה לכיוונים פחות רצויים.
  • אם אתם יודעים שקשה לכם לעמוד בפיתוי, שלחו את אחד מבני המשפחה במקומכם.
  • הגיעו לסופרמרקט לבדכם, ללא ילדים והסחות דעת. נוכחות הילדים מקשה על ביצוע קניות ממוקדות ונטולות פיתויים.
  • קחו בערבון מוגבל הגדרות כמו- ללא תוספת סוכר, דל סוכר, רכיבים טבעיים בלבד, שומן צמחי. היצרנים משתמשים בתיאורים כיד ליצור אשליה של מוצרים בריאים.
  • היו ממוקדים אך סבלניים- קראו במהירות תוויות מזון, השוו בין מס' מוצרים דומים ובחרו את המוצר בעל הרכיבים התזונתיים הטובים ביותר.

קריאת תוויות מזון

משרד הבריאות מחייב כל יצרן מזון לערוך רישום מסודר של רכיבי המוצר ושל ערכיו התזונתיים. תקנות סימון המזון של משרד הבריאות מבטיחות שקיפות מצד יצרני המזון. רבים פשוט לא מודעים לקיומה של תווית המזון ולכן פשוט לא קוראים אותה. אחרים שכן מודעים לקיומה, לא תמיד מבינים את משמעותה.  מטרת המאמר לעלות את המודעות וכן לעשות סדר באיך קוראים תווית מזון.

בשלב ראשון, נסתכל ברשימת המרכיבים. המרכיבים מסודרים בסדר יורד על פי משקל, כך שהרכיב הראשון ברשימה הוא הרכיב העיקרי במוצר. לכן, נשתדל להימנע ממוצר שבו סוכר מופיע ראשון ברשימה ונעדיף מוצרים שהמרכיב הראשון בהם הוא טבעי. מידע נוסף וחשוב שמספקת לנו רשימת המרכיבים הוא קיומם של תוספי מזון. אלו חומרים שמוספים למזון ומסומנים באות E.תוספי מזון השכיחים הם חומרי טעם, חומרים משמרים, צבעי מאכל, ממתיקים. ככל שמוצר מכיל יותר תוספי מזון כך המוצר יותר מעובד ופחות טבעי. ככלל עלינו להעדיף מוצרי מזון טבעיים.

בשלב השני נבחן את תאריך הייצור ותאריך אחרון לשימוש. אין להשתמש במוצרי מזון שתוקפם עבר!

בשלב השלישי נבחן את טבלת הסימון התזונתי. חשוב לשים לב כי הסימון התזונתי ניתן ל 100 גרם ולא משקל נטו או למשקל מנה. טבלת הערכים התזונתיים כוללת מידע חשוב:

  • כמה קלוריות יש ב- 100 גרם מוצר.
  • כמות הפחמימות וכמות הסוכרים מתוכן.
  • כמות השומנים- אם הכמות עולה על 4.5%, יש היצרן מחויב לציין את כמות השומן הרווי, שומן הטרנס והכולסטרול.
  • חלבונים.
  • נתרן- לרוב מופיע במ"ג, אך יש לשים לב שלעיתים הנתונים מופיעים בגרם כדי ליצור תחושה שכמות הנתרן קטנה. בכל מקרה נעדיף מוצרים המכילים כמה שפחות נתרן.
  • סידן וסיבים תזונתיים- יתרון למוצרים עם כמות גבוהה.

באמצעות המידע הזה נוכל להימנע ממוצרים עתירי קלוריות, שומן, סוכר ונתרן.

בשלב הרביעי חשוב שנכיר את תיאורי המזון שהיצרנים מפרסמים על המוצר. תיאורי המזון עשויים לבלבל אותנו וליצור אשליה בדבר בריאות המוצרים. היכרות עם תיאורי המזון תסייע לנו לבחור מזונות בעלי יתרונות תזונתיים לעומת מזונות אחרים המזיקים לבריאותנו.

אלו הם התיאורים השכיחים והגדרות משרד הבריאות:

  • ללא – המוצר אינו מכיל את החומר המצוין מלכתחילה.
  • נטול – הוציאו את החומר מהמוצר בתהליך הייצור.
  • מופחת/ לייט/ קל – מכיל עד 2/3 מהמרכיב הנדון לעומת המזון המקביל התקני.
  • טבעי – מותר לסמן מזון במילה 'טבעי' רק אם אין בו תוספת רכיבים ולא עבר תהליך, למעט אלה המותרים בתקן, כגון קירור, הקפאה, כבישה, אפייה. 
  • דל קלוריות / דיאטתי/ דיאטי/ דיאט:
    • מזון מוצק – עד 40 קלוריות ב – 100 גרם מזון.
    • משקה – עד 20 קלוריות ל – 100 מ"ל.
  • דל כולסטרול – מכיל עד 30 מ"ג כולסטרול ל- 100 גרם מזון.
  • דל מלח (דל נתרן) – מכיל עד 100 מ"ג נתרן ל – 100 גרם מזון.
  • ללא/נטול נתרן – מכיל עד 5 מ"ג נתרן ל 100 גרם מזון.
  • מופחת נתרן – כמות הנתרן מופחתת ב 25% ממוצר מקביל.
  • דל שומן – מכיל עד 2 גרם שומן ל – 100 גרם מזון.
  • אינו מכיל גלוטן – המוצר אינו מכיל דגנים ומוצרים של חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל.
  • ללא תוספת סוכר – אינו מכיל תוספת של סוכר, אך מרכיביו הטבעיים של המוצר עלולים להכיל סוכר.

ארבעת השלבים שתוארו מעלה יסייעו לנו מצד אחד להימנע ממזונות מעובדים, עתירי שומן, מלח וסוכר ומצד שני לבחור במוצרים טבעיים בעלי ערך תזונתי גבוה. מעבר לשלבים הללו, הדרך הטובה ביותר לאכול תזונה בריאה, טבעית ומאוזנת היא להקפיד על התזונה הים תיכונית. תזונה זו עשירה במזון טבעי, המכיל את כל אבות המזון הנחוצים לגוף, וכן דלה במזון מתועש ובסוגי מזון המסבים לגוף נזקים בריאותיים.

הדיאטה הרב תחומית מבית The123 מציעה פתרון כולל המשלב תזונה ים תיכונית מאוזנת ומאורגנת לאורך היום. הדיאטה הרב תחומית היא הנוסחה המנצחת לירידה במשקל, לשמירה על התוצאות לאורך זמן, תזונה ים תיכונית, אימונים קצרים להצרת היקפים, ליווי מקצועי ותוספי תזונה מבית The123.

 

מי שקרא מאמר זה התעניין גם במאמרים הבאים: