מדי השנה, בין הקיץ לחורף, מגיעה עונת הסתיו. עונת הסתיו מתחילה באופן רשמי בספטמבר ונמשכת שלושה חודשים. בסתיו, מזג האוויר מתקרר ויורדים הגשמים הראשונים. ככל שעונת הסתיו מתקדמת, הימים מתקצרים ומתקררים. מעבר לשינויים באקלים, עונת הסתיו מאופיינת בשינויים בטבע. עונת הסתיו היא עונת השלכת, העצים משירים את עליהם וכן, החקלאים אוספים את רוב הגידולים.
כשם שעונת הסתיו משפיעה על הבריאה כך היא משפיעה גם עלינו.בסתיו הימים מתקצרים וכתוצאה מכך מספר שעות האור יורד. כתוצאה מחשיפה מופחתת לאור, רמות הסרטונין במוח יורדות. סרטונין הוא מוליך עצבי המשפיע על גוף האדם בדרכים רבות. אנחנו נתמקד בהשפעתו על מצב הרוח ועל התאבון. ירידה ברמות הסרטונין מובילה למצב רוח מדוכדך. כך שלא פלא שבימי הסתיו הקרים רבים מאתנו מרגישים שפופים וחסרי אנרגיה. בנוסף, ירידה ברמות הסרטונין מובילה לתחושת רעב ולעלייה בצורך בפחמימות, בדגש על מתוקים. עונת הסתיו היא עונת מעבר המתאפיינת במעברים חדים מימי קיץ חמים ואפילו שרביים לימי חורף קרים וגשומים. חוסר היציבות במזג האוויר משפיע על בריאותנו וגורם לפגיעות מערכת החיסון. ובאמת רבים מאתנו סובלים מהצטננות, התקררות, שפעת ועוד. מחלות אלו מאפיינות את עונות הסתיו והחורף. מעבר למרכיב הפיזיולוגי המאפיין את עונת הסתיו, חשוב להכיר בקיומו של המרכיב הפסיכולוגי-הרגשי. ימי הסתיו קרים וחשוכים. רובנו מסתגרים בבית, פחות פעילים חברתית ופחות מבצעים פעילות גופנית. מאפיינים אלו של הסתיו, משפיעים על מצב רוחנו ומעוררים רגשות פחות נעימים כמו- עצב, דכדוך, שעמום, ייאוש ובדידות. המאפיינים הפיזיולוגיים והפסיכולוגיים של הסתיו משפיעים באופן ניכר על התזונה שלנו בימי הסתיו הסגריריים. בסתיו, אנו בחיפוש מתמיד אחר פחמימות, הנחשבות לאוכל מנחם, משמח ומשביע. הבעיה היא שצריכה מרובה של פחמימות איננה בריאה ומובילה לעלייה בלתי רצויה במשקל. לצורך שמירה על המשקל חשוב להיות מודעים לשינויים שהסתיו מביא עמו ולאמץ הרגלים תזונתיים מתאימים. טיפים לתזונה מותאמת לסתיו:
- צריכת פחמימות
- העלאת סרטונין
- העלאת תחושת השובע
- מרק עשיר בירקות, חלבונים מסוג קטניות או עוף ודגנים מלאים כמו כוסמת או אורז מלא.
- דייסת קוואקר המכילה חלב, שיבולת שועל גסה, זרעי פשתן וחומציות.
- שתיה מרובה
- מזונות עשירים בנוגדי חמצון
- פעילות גופנית